26 maja 2014

U progu lata

Lato to niełatwy dla mnie czas. Właściwie z każdym kolejnym rokiem jest coraz gorzej. Ratuję się wyłapując małe chwile szczęścia wśród cudów codzienności.

Na wsi opadły już moje ukochane kwiaty drzew owocowych, zaczyna się feria barw kwiatów ogrodowych i wykluwają się zielone owocowe kulki.

żółto i elegancko

królowe koloru

jeszcze piękniejsze po zroszeniu deszczem
niewinność i skromność bieli
i jaskrawa bezczelność

majowe czereśnie można już jeść
a na te trzeba jeszcze poczekać

my będziemy gruszkami

porzeczkowe siostry

tam gdzie jeszcze kwitną owocowe kwiaty praca wre

19 maja 2014

Szydełkowo - chusty

Jakiś czas temu postanowiłam przestać zamartwiać się brakiem talentu rękodzielniczego. Pogodziłam się z faktem, że nie będę robić ślicznych szydełkowych ciuszków jak moje koleżanki. Postanowiłam przestać się tym stresować, wszak dzierganie ma być przyjemnością. Z poczucia winy wywoływanym robieniem do tzw szuflady, a raczej półki w szafie, ostatecznie wyleczyła mnie moja serdeczna koleżanka Magda, mówiąc: "no co ty, przecież nie wydajesz na wódkę i papierosy". Niechaj więc będzie. Być może moja pasja nie będzie całkiem użyteczna w sferze materialnej, ale zawsze pozostanie miłą odskocznią po stresującym dniu w pracy. Będę zatem robić to co mi się po prostu podoba, nie zważając czy tego potrzebuję czy nie.

Wychodząc z tego założenia w pierwszej kolejności postanowiłam zutylizować kilka motków włóczki Cotton Soft z YarnArt, cienkiej i mięciutkiej mieszanki bawełny z akrylem, kupionej ongiś na zwiewne bluzeczki. Zamiast bluzeczek są 3 chusty, dwie z nich nawet dość zwiewne.

nieduża, ale zwarta, brudno-biała (taki kolor, nie z powodu zwisu na płocie)


duża różowa, której wzór bardzo mi się podoba



i kolejna brudno-biała, bardziej narzutka niż chusta




18 maja 2014

Jajka w kokilkach

Jajka w kokilkach to fajny pomysł na ciepłą kolację, albo śniadanie. Jajko pozostaje lekko ścięte, lekko płynne, a do kokilek możemy włożyć różne składniki. Mój przepis to tylko przykład. 


Jajka w kokilkach 

składniki na 2 kokilki:
  • 2 jajka
  • 2 plasterki szynki
  • 2 plasterki pomidora
  • szczypiorek lub cienko pokrojona cebulka
  • masło lub oliwa do wysmarowania kokilek
  • przyprawy do smaku
Kokilki smarujemy odrobiną masła lub oliwy. Wykładamy szynką, na to kładziemy pomidora, cebulkę, lub posiekany szczypiorek, solimy. Wbijamy jajko, posypujemy solą, pieprzem i ziołami jakie lubimy. Zapiekamy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.

17 maja 2014

Wątróbka w pomidorach

Zmora mojego dzieciństwa - wątróbka!
Nie należy do najprzyjemniejszych w przygotowaniu, ale może być bardzo smacznym i tanim daniem. Oto przepis, dzięki któremu polubiłam wątróbkę.


Wątróbka w pomidorach

składniki:

  • 50 dkg wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • 2 pomidory (lub puszka 400 g)
  • 1/3 szklanki mąki
  •  1,5 łyżki przyprawy gyros (może być inna mieszanka)
  • olej do smażenia
  • pieprz, sól, papryka do smaku
Cebulę pokroić w półtalarki, smażyć na oleju ok 10 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i dodać do cebuli. Doprawić solą i pieprzem, dusić 5 minut. 
Mąkę wymieszać z przyprawą gyros. Wątróbkę umyć, wysuszyć, pokroić w kawałki, a następnie obtoczyć w mące z przyprawą. Usmażyć na oleju na złoty kolor (uwaga, może pryskać!). Usmażoną wątróbkę przełożyć do garnka z cebulą i pomidorami, doprawić pieprzem, solą i papryką, podlać małą ilością wody, dusić na bardzo małym ogniu 10 minut. 


16 maja 2014

Musli



Musli jest świetnym, bardzo smacznym dodatkiem do naturalnego jogurtu. Zrobiłam sobie dzisiaj musli wg przepisu Jamiego Olivera z książki "Każdy może gotować". Podaję oryginalny przepis, choć wg mnie jest tu pewna nieścisłość dotycząca ilości oliwy. Moje musli ma nieco inny skład, ale trzymałam się ilości poszczególnych składników. Dodałam bardzo małą ilość oliwy (w sumie nie wiem po co ta oliwa). Ale musli - pychota!


Musli

składniki:
  • 200 g płatków owsianych
  • 150 g mieszanki orzechów (laskowych, włoskich, brazylijskich, migdałów)
  • 50 g mieszanki nasion (słonecznika, maku, dyni, sezamu)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 suszonych owoców (rodzynek, żurawiny, moreli)
  • 5 łyżek syropu klonowego lub płynnego miodu
  • 5 łyżek oliwy
Rozgrzej piekarnik, ustawiając elektryczny na 180 C lub gazowy na poziom 4. Wsyp na blachę do pieczenia suche składniki musli, w tym kokos i cynamon, oprócz suszonych owoców. Dobrze wymieszaj i równomiernie rozprowadź składniki na blasze. Skrop syropem klonowym i odrobiną oliwy, po czym ponownie wymieszaj. Włóż blachę do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut. Co ok. 5 minut wyjmuj musli z piekarnika i mieszaj składniki, a następnie za pomocą drewnianej łyżki równomiernie rozprowadzaj je po blasze, po czym wkładaj z powrotem do piekarnika. Podczas pieczenia musli posiekaj grubo większe suszone owoce. Kiedy musli będzie przyjemnie złociste, wyjmij je z pieca, dodaj do niego suszone owoce i zostaw do ostygnięcia. 




Musli można przechowywać w szczelnym opakowaniu ok. 2 tygodni. 


12 maja 2014

Marzycielsko

Stacja domo+ rozpoczęła emisję kolejnej serii programu BBC, który namiętnie oglądam - "Ucieczka na wieś".  Do programu zgłaszają się ludzie pragnący wyprowadzić się z miasta na angielską prowincję. Po zapoznaniu się z budżetem oraz wymaganiami co do nowego lokum producenci programu prezentują 3 oferty domów. Zanim poznamy bohaterów każdego odcinka zapoznajemy się z regionem, który wybrali. Trochę informacji plus kilka przykładowych ofert nieruchomości na sprzedaż, od najdroższych posiadłości do domków w przystępnej cenie. Przystępnej jak na warunki brytyjskie oczywiście.

Program ten sprawił, że zakochałam się w Wielkiej Brytanii, a każdy jego odcinek wprowadza mnie w stan totalnego rozmarzenia, wywołując jednocześnie różnorakie emocje, od bezgranicznego zachwytu po złość i zazdrość.

Co złożyło się na stan tak wielkiego zauroczenia?

Historia. Te wszystkie średniowieczne zamczyska, opactwa, kościoły, mosty, najprzeróżniejsze wspaniałe budowle dające świadectwo starych czasów! Także tych bardzo zamierzchłych. W Wielkiej Brytanii ich nie brakuje. Fascynującym byłoby nieustanne dotykanie historii. W programie widzimy urocze i romantyczne stare angielskie miasteczka z kamiennymi budynkami. Prezentowane domy na sprzedaż często są adaptacjami budynków w przeszłości pełniących inne role: szkół, budynków gospodarczych takich jak stodoła czy stajnia, młynów a nawet kaplic. Choć po przeróbkach pełnią funkcje mieszkalne zachowują się w nich elementy przypominające o ich pierwotnym przeznaczeniu. 

Costwolds - kwintesencja urody kamiennego miasteczka

zamek Caernarfon w Walii
Tintagel w Kornawalii - ruiny zamku, w których wg legend urodził się król Artur
miasto Bath z rzymskimi łaźniami w Somerset
York

Wnętrza. W historycznych wnętrzach nie brak starych elementów. Drewniane belki na suficie, kamienne kominki, a do tego te piękne wykuszowe okna. Podobają mi się także angielskie meble i styl wystroju, choć niekoniecznie tapety na ścianach i dywanowe wykładziny.


Krajobrazy. W większości jak z bajki, albo raczej jak z dawnych opowieści o królach i rycerzach. Majestatyczne wybrzeża różnego rodzaju, często z klifami, które budzą zachwyt i respekt jednocześnie. Cudownie byłoby stać na takim klifie, patrząc w dal, czując wiatr rozwiewający włosy. Kocham morze. 
Niewielkie pagórki, po których mogłabym spacerować godzinami. Czasem gdzieś w oddali majaczy ruina starej wieży rozbudzając wyobraźnię. Albo wysokie, zielone góry Szkocji, pocięte taflami licznych jezior. Romantyzm w czystej postaci. Takie widoki z pewnością potrafią pobudzać talenty artystów. 
Kornwalia
Kornwalia podoba mi się najbardziej i jest tu najcieplej

Wybrzeże Jurajskie ciągnie się przez hrabstwa Devon i Dorset

Lake Discrict w hrabstwie Umbria
Nie wiem czy byłabym szczęśliwa w takich miejscach. Pogoda z pewnością nie rozpieszcza. Czy w takim kamiennym domku nie byłoby zbyt zimno i mrocznie? Nie wiem. Ale znowu co niedziela będę paść oczy i oddawać się marzeniom o idealnym domku wśród zielonych wzgórz, zza których błyska błękit morza.